Spisak pobednika za 2017. godinu i priča o svakom od njih

Oblast OBRAZOVANJE I NAUKA - Srednjoškolci

1. mesto
Vuk Radović
rođen 17.03.1998. u Beogradu

Student prve godine Fizičkog fakulteta u Beogradu dobitnik je mnogobrojnih nagrada na olimpijadama iz astronomije i fizike, u zemlji i inostranstvu. Svoje znanje nesebično deli i prenosi drugima: uspešno priprema đake Matematičke gimnazije za takmičenja iz fizike i mlađi je saradnik u Istraživačkoj stanici Petnica.

2. mesto
Stefan Šušnjar
rođen 13.09.1995. u Beogradu

Najveći Stefanov adut jeste kontinuirani uspeh na takmičenjima. Višestruki je državni prvak na takmičenjima iz fizike, a osvajao je prva mesta i na matematičkim takmičenjima. Najbolji je student u generaciji na Odseku za signale i sisteme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Mentor je u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu i u Matematičkoj gimnaziji.

3. mesto
Andrej Kukuruzar
rođen 05.02.1999. u Somboru

Iako je tek prva godina Hemijskog fakulteta u Beogradu, Andrej je postigao izvrsne rezultate na hemijskim olimpijadama u Srbiji, Gruziji i Tajlandu. Proglašen je učenikom generacije u Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru. Uporedo je, takođe sa odličnim uspehom, završio Srednju muzičku školu u Somboru, instrumentalni odsek − violina.

Oblast OBRAZOVANJE I NAUKA - Studenti/Diplomirani

1. mesto
Filip Bošković
rođen 26.12. 1995. u Beogradu.

Filipova dostignuća u oblasti molekularne biologije nagrađena su najvećim svetskim priznanjem za studente osnovnih akademskih studija u Evropi, nagradom „Štefan V. Kufler“. Asistiraće na Univerizitetu Džon Hopkins, na poziv Američke akademije nauka i akademika Taekjipa Haa. Primljen je na istraživački master/doktorat Univerziteta Kembridž.

2. mesto
Vanja Šarković
rođena 15.01.1994. u Beogradu.

Doktorske studije pohađa na prestižnom Univerzitetu u Lajdenu, u Holandiji, gde izučava protojata galaksija kroz posmatranja i računarske simulacije. Osnivač je i predavač „Besplatne škole astronomije“ u Beogradu. Višestruki je osvajač nagrada i pohvala iz oblasti matematike, fizike, informatike, hemije i astronomije.

3. mesto
Andrea Nikolić
rođena 10.02.1992. u Beogradu.
.

Andreina oblast uspeha je pravo. Nekoliko njenih objavljenih radova iz domena međunarodnog privrednog i privatnog prava je nagrađeno, a stručnost u arbitražnom pravu dokazala je i na mnogobrojnim takmičenjima i konferencijama u zemlji i inostranstvu. Ove godine postaje student Univerziteta Kembridž

Oblast PREDUZETNIŠTVO

1. mesto
Branislav Jovanović
rođen 13.11.1990. u Sremskoj Mitrovici

Zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi i na Fakultetu za ekonomiju i inžinjerski menadžment u Novom Sadu, a diplomu mastera na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U Srbiju se vratio kako bi osnovao BUT&CO, porodični brend za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, čime je pokrenuo i aktivirao lokalne dobavljače, ali ujedno i turizam u Laćarku, u Sremu.

2. mesto
Vladimir Stanković
rođen 10.03.1995. u Smederevu

Osnivač višestruko nagrađenog startapa „PetGuards“. Internet platforma, prva ovog tipa na Balkanu, namenjena je pronalaženju proverenog čuvara za kućnog ljubimca u slučaju odsustva vlasnika. Mentor je na nekoliko startapa koje pokreću mladi ljudi. Vladimir je student Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

3. mesto
Igor Graić
rođen 04.07.1989. u Zadru.

Asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde pohađa i doktorske studije. Osnivač je startapa „Love Wall“. Jedinstvenu društvenu mrežu za ljubav predstavio je na „Global Youth Forumu“ u Dubaiju, među 30 od ukupno 1.000 kandidovanih projekata. Direktor je digitalne agencije „Fuzzy Panda“ i suvlasnik festivala „Love and Culture“.

Oblast DRUŠTVENI AKTIVIZAM

1. mesto
Milica Knežević
rođena 13.07.1993. u Zrenjaninu

Autorka je bloga „Izaberi da živiš“, koji se bavi promocijom aktivnog života za korisnike invalidskih kolica kroz sportove u kojima se oprobala, kao što je tandem skok sa 3.000 metara. Promoter je projekata „Čuvaj se“ i „Još uvek vozim“, koji se bave bezbednošću u saobraćaju.

2. mesto
Tamara Kojić
rođena 13.05. 1991. u Sarajevu

Tamara je inicirala projekat „Kilometar kose“, čija je misija da se deci koja su usled bolesti ili posledica terapija ostala bez kose, obezbede perike od prirodnih vlasi. Pokrenula je i prvi „Rok kamp“ za devojčice u vom delu Evrope, sa ciljem da ukaže na rodnu neravnopravnost na muzičkoj sceni i promeni postojeću situaciju.

3. mesto
Marko Jozić
rođen 01.08.1987. u Novom Sadu

Menadžer je i koordinator 35 projekata u udruženju „Novo kulturno naselje“ u Novom Sadu. Zahvaljujući ovakvoj inicijativi Novo naselje je oživelo i postalo poznato kao deo Novog Sada sa bogatom kulturno-umetničkom scenom. Koordinator je promotivnog tima OPENS 2019.

Oblast KULTURA – UMETNOST

1. mesto
Andrej Josifovski
rođen 06.10.1990. u Beogradu.

Asistent je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad je propraćen u raznim eminentnim svetskim medijima za uličnu umetnost. Organizovao je prvi festival ulične umetnosti na Bežanijskoj kosi, pod nazivom RUNAWAY International Street Art Festival. Radove potpisuje pseudonimom Pijanista.

2. mesto
Una Stanić
rođena 13.12.1997. u Beogradu

Dvadesetogodišnja Una je od 2014. godine najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, u kom svira violinu. Laureat je mnogobrojnih prestižnih međunarodnih i domaćih festivala i takmičenja. Održala je veliki broj koncerata, od kojih su mnogi bili humanitarnog karaktera. Prenosi znanje mladim muzičkim talentima kroz projekte Udruženja „ArtLink“, koji ju je 2012. proglasio najperspektivnijim mladim umetnikom Srbije.

3. mesto
Stefan Žarić
rođen 24. 07. 1991. u Vrbasu.

Stefan je master istorije umetnosti, koji se nakon završetka studijskog programa u SAD posvetio razvijanju discipline koja se tiče istorije i teorije mode i promocije modnog nasleđa Srbije u svetu. Njegova istraživanja doprinela su otkrivanju novih predmeta kulturnog blaga Srbije i brendirana su kao nasleđe od nacionalnog i internacionalnog značaja istorije nacionalne umetnosti.

SPECIJALNA NAGRADA

MATEMATIČKA GIMNAZIJA

Matematička gimnazija u Beogradu škola je od posebnog nacionalnog interesa, namenjena talentovanim učenicima u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Ova srednja škola već decenijama beleži uspehe, edinstvene u svetu, koji na najbolji način svedoče o kvalitetu njenog rada. Učenici Matematičke gimnazije su na raznim međunarodnim takmičenjima osvojili preko 500 medalja, a isto je toliko i doktora nauka koji su svoje srednje obrazovanje stekli u ovoj ustanovi. Za rezultate koje je ostvarila u radu sa talentovanim učenicima, Matematička gimnazija je primljena u Evropski savet visokih sposobnosti. Nastala još 1966. godine, ova škola predstavlja svetionik u domenu nauke u Srbiji i regionu.

O partnerima koji su podržali projekat

Partneri koji su podržali akciju su: RTS, Ringier Axel Springer Media AG, HR Centar Beograd i Vulkan.