Spisak pobednika za 2017. godinu i priča o svakom od njih

Oblast OBRAZOVANJE I NAUKA - Srednjoškolci

1. mesto
Vuk Radović
rođen 17.03.1998. u Beogradu

Vuk Radović: Sjajna zvezda naučnog neba Srbije!

Iako je tek prva godina Fizičkog fakulteta u Beogradu, Vuk Radović je svoje police napunio mnogobrojnim nagradama, plaketama i medaljama sa državnih i međunarodnih takmičenja iz fizike i astronomije. Dobitnik je priznanja „Zvezda Beograda“ u domenu nauke, a Matematička gimnazija mu je kao srednjoškolcu dodelila specijalnu nagradu za učenika sa najviše medalja osvojenih na međunarodnim olimpijadama u generaciji. Ovim odličjima Vuk Radović dodaje i titulu mladog heroja Srbije! On je pobednik konkursa „Youth Heroes” u kategoriji obrazovanje i nauka za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

Poseban značaj ima Međunarodna olimpijada iz fizike u Indoneziji 2017 godine, jer je ovo najprestižnije takmičenje iz fizike sa tradicijom dugom skoro 50 godina i konkurencijom koja brojala preko 400 stotine učenika iz gotovo 90 zemalja.

Ovaj mladi heroj nesebično deli svoje znanje sa vršnjacima i sa mlađima od sebe. Priprema učenike mlađih razreda Matematičke gimnazije za takmičenja iz fizike i ističe da mu je posebno drago kada to rezultira nagradama.

Mlađi je saradnik u Istraživačkoj stanici Petnica, gde drži predavanja i pomaže u realizaciji seminara, a rad na temu „Kvantni haos u faznim prelazima“ napisao je u saradnji sa dr. Đorđem Radičevićem, našim naučnikom sa Instituta za teoretsku fiziku u Kanadi, jednog od vodećih instituta za fiziku u svetu. Vuk se ne ističe samo svojim naučnim rezultatima, već i plemenitošću.

Od novca koji je dobio na konkursu za stipendiranje mladih talenata grada Beograda, kupio je teleskop radi kvalitetnijih priprema za takmičenje iz astronomije. Nakon što je završio školovanje, teleskop je poklonio Društvu astronoma Srbije kako bi buduće generacije imale bolje uslove, a time i bolje rezultate na svetskim takmičenjima.

Pred ovim uspešnim dvadesetogodišnjakom je svetla budućnost, ali je svestan da se ona može postići samo predanim i istrajnim radom.

Želi da upiše master i doktorske studije iz fizike, ali i da radi na promociji i popularizaciji fizike i astronomije.

2. mesto
Stefan Šušnjar
rođen 13.09.1995. u Beogradu

Stefan Šušnjar: Student Elektrotehnike koji ne zna za neuspeh

Stefan Šušnjar odlično poznaje put kojim se ide ka vrhu. Kontinuirani uspeh je ono čime može da se pohvali ovaj student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Titulu studenta generacije na Odseku za signale i sisteme potvrđuje svake godine, a proglašen je i mladim herojem Srbije, kao drugoplasirani na konkursu „Youth Heroes” u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

Nekadašnji učenik Matematičke gimnazije jedan je od najboljih takmičara iz fizike kog Srbija ima! Višestruki je pobednik državnog takmičenja iz fizike, osvajao je nagrade na državnim takmičenjima iz matematike i laureat je Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine u oblasti nauke.

Ali kako kaže ona izreka: „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“. Tako je Stefan Šušnjar demonstrator na katedri za Opštu elektrotehniku na svom fakultetu, predavač je dodatne nastave iz fizike u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i mentor je grupa za fiziku u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu.

3. mesto
Andrej Kukuruzar
rođen 05.02.1999. u Somboru

Andrej Kukuruzar: Uspešni hemičar sa violinom u rukama

Andrej Kukuruzar je višestruki olimpijac iz hemije! Dva puta je osvojio bronzu na svetskoj hemijskoj olimpijadi, a dobitnik je zlatne i srebrne medalje na olimpijadi iz hemije u Srbiji. Pored toga, Andrej se i sa republičkih takmičenja iz biologije i fizike vraćao sa nagradama.

Sve ovo su razlozi za još jedno priznanje u nizu – Andrej je proglašen mladim herojem Srbije. Osvojio je treću nagradu na konkursu „Youth Heroes”, u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U konkurenciji od skoro 300 srednjoškolaca iz 67 zemalja sveta, ovaj Somborac je 2016. godine kao najmlađi član takmičarske ekipe iz Srbije doprineo da se u Gruziji okite bronzanim odličjem.

Kao đak generacije somborske gimnazije upisao je Hemijski fakultet u Beogradu, na kom je nastavio da dobija samo najviše ocene. Ono što Andrejevu biografiju čini posebno zanimljivom jeste i činjenica da je uporedo sa gimnazijom, sa odličnim uspehom završio i srednju muzičku školu „Petar Konjović”, odsek violina. Amaterski svira u orkestru srednje muzičke škole u Somboru i peva u amaterskom horu „Sv. Cecilija" u Zemunu.

Oblast OBRAZOVANJE I NAUKA - Studenti/Diplomirani

1. mesto
Filip Bošković
rođen 26.12. 1995. u Beogradu.

Filip Bošković: Genije koji gradi bolju budućnost

Pred biografijom dvadesettrogodišnjeg Filipa Boškovića zastaje dah, a znanje i višegodišnje usavršavanje usmerio je na svoje inovacije. Osmislio je „Zeobion”, proizvod za izolaciju DNK, baziran na novoj metodi izdvajanja DNK molekula iz ćelije, a njegov drugi izum je uređaj za ranu dijagnostiku smrtonosnih bolesti - botulinuma i tetanusa, koje u zemljama Afrike i Azije odnose veliki broj života, a u Evropi dovode do velikih finansijskih gubitaka. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Filip Bošković mladi heroj Srbije i pobednik „Youth Heroes” konkursa u oblasti nauke i obrazovanja.

Filipova dostignuća u oblasti molekularne biologije nagrađena su najvećim svetskim priznanjem za studente osnovnih akademskih studija u Evropi, priznanjem „Štefan V. Kufler”. Komisija, koju je činilo nekoliko dobitnika Nobelove nagrade, odlučila je da među 300 pristiglih istraživačkih radova studenata prirodnih i medicinskih nauka za najbolji originalni istraživački rad nagradi baš Filipa.

Jedno od poslednjih priznanja, svakako jeste poziv Američke akademije nauka i akademika Taekjip Ha, Blumbergovog profesora izvrsnosti Džon Hopkins Univerziteta i jednog od najnavođenijih profesora današnjice, da mu bude asistent na predmetu Fizička epigenetika i da ovog leta poseti njegovu istraživačku grupu. Mladi heroj je pozvan i na jedan od najboljih univerziteta na svetu u okviru Kevendiš laboratorije na istraživački master/doktorat na Univerzitetu Kembridž.

Njegov naučno-istraživački rad iz oblasti prirodno-matematičkih nauka kao najbolji prepoznao je i Beogradski univerzitet koji mu je 2017. godine dodelio nagradu, a sa projektom „Zeobion” učestvovao je u finalu takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju. U istoj godini, ovaj mladi heroj Srbije postao je zaslužni građanin Stare Pazove.

Dobitnik je preko 250 diploma, a od toga 60 na nacionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima. Njegova tri rada objavljena su u najpriznatijim svetskim časopisima najviše naučne kategorije, što do sada nisu ostvario nijedan student osnovnih akademskih studija u Srbiji. Nekoliko evropskih univerziteta mu je tokom školovanja obezbedilo stipendije, kako bi unapredio znanje stečeno na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Filipovi dugoročni planovi jesu da nakon završenog usavršavanja u inostranstvu osnuje inovativnu kompaniju i svoju laboratoriju u Srbiji, na taj način omogućavajući da što veći broj mladih ljudi ostane u Srbiji ili makar da imaju gde da se vrate nakon usavršavanja u inostranstvu, a takođe i da nastavi da podržava mlade talentovane ljude.

2. mesto
Vanja Šarković
rođena 15.01.1994. u Beogradu.

Vanja Šarković: Mlada naučnica širi znanje i ljubav prema galaksiji

Iako je dobila punu stipendiju za doktorske studije na Kembridžu, dvadesetčetvorogodišnja Vanja Šarković odlučila je da bude doktorand Fakulteta prirodnih nauka Univerziteta u Lajdenu, u Holandiji, gde je angažovana kao predavač na kursu posmatračke i laboratorijske astronomije za studente master studija astronomije. Njena biografija prepuna je nagrada i dostignuća koja svedoče o tome da je prava naučna herojina, zbog čega je osvojila drugo mesto na „Youth Heroes“ konkursu u oblasti obrazovanja i nauke.

Usavršavala se na praksama na Univerzitetu Jejl, na nemačkom Max Plank institutu za astronomiju i u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, a u Istraživačkoj stanici Petnica je stručni saradnik na na seminarima astronomije i tehničkih nauka.

Matematički fakultet u Beogradu, na kom je diplomirala i masterirala astronomiju i astrofoziku, dodelio joj je nekoliko nagrada za izuzetan uspeh u toku studija. Već se u Matematičkoj gimnaziji, koju je pohađala, istakla sjajnim rezultatima na državnim takmičenjima iz matematike i fizike.

Kako bi svoju ljubav prema astronomiji i stečeno znanje podelila sa drugima, ova uspešna devojka učestvovala je u organizovanju astronomskih olimpijada u Srbiji, a na fakultetu je pokrenula program student – mentor, koji je doprineo generalnom pobošljanju rezultata studenata. Kruna njenog zalaganja za popularizaciju i razvijanje astronomije u našoj zemlji jeste osnivanje Besplatne škole astronomije, koju je do sada pohađalo više od 150 srednjoškolaca.

U Srbiji trenutno ne postoji stručnjak koji se bavi velikim strukturama u kosmosu i evolucijom galaksija i sa posmatračkog i teorijskog stanovišta, a Vanjina želja je da po završetka doktorskih studija postane profesorka ove oblasti.

3. mesto
Andrea Nikolić
rođena 10.02.1992. u Beogradu.
.

Andrea Nikolić: Pravnica velikog srca!

Pre nešto manje od dve godine, Andreino ime bilo je svuda u medijima. Ona je mlada herojina koja je pomogla da se oformi biblioteka u osnovnoj školi u Gornjoj Toplici, kada je sakupljeno preko 3000 knjiga za decu i odrasle. Ipak, Andrea Nikolić nije samo devojka velikog srca, već i uspešna pravnica. Doktorantkinja je Pravnog fakulteta u Beogradu, koji ju je nekoliko godina za redom nagradio za izuzetan uspeh postignut na studijama. Primljena je na prestižni Univerzitet Kembridž, gde će se usavršavati u oblasti međunarodnog privatnog prava, kao i na Europa-Institut za međunarodno pravo.

Andrea Nikolić je pohađala više seminara i letnjih škola, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, učestvovala na nekoliko međunarodnih i regionalnih takmičenja, a paralelno sa studijama na Pravnom fakultetu sa najvišom prosečnom ocenom završila je i trogodišnje akademske studije Beogradske bankarske akademije. Zbog svega ovoga, dobitnica je nagrade „Youth Heroes“ u oblasti nauka i obrazovanje.

Tokom master studija je bila angažovana na fakultetu kao demonstrator iz međunarodnog privatnog prava i veština pisanje pravnih akata i simulacija suđenja. Svoje veliko iskustvo i znanje je delila sa mlađim kolegama koji idu na prestižna međunarodna takmičenja, a njeni timovi su se uvek vraćali sa nekom od nagrada iz inostranstva. Njen master rad je od strane Pravnog fakulteta, nominovan za nagradu Privredne komore Beograda kao najbolji rad iz oblasti poslovnog prava, koji ima praktičan značaj za privredu Srbije.

Zbog odličnog poznavanja arbitražnog prava, pravnici praktičari su je pozvali da učestvuje u arbitražnim postupcima, koji su se vodili u Beogradu i inostranstvu, kao i da pomaže rad Beogradskog centra za arbitražno pravo. Kao kruna tog uspeha, došao je i poziv da se na tri meseca priključi odeljenju za međunarodnu arbitražu u kancelariji Wilmer Hale u Londonu.

Andrea je dobitnica mnogobrojnih stipendija za svoje akademske rezultate, a tokom svog školovanja osvojila je i brojne nagrade. Među njima su veoma značajna ona na međunarodnom nivou, kao što je „Honorable mention” nagrada za najbolju tužbu osvojena u Beču, kao i prvo mesto na usmenim rundama pripremnog turnira „All Munich Rounds”, u organizaciji Ludvig-Maksimilians Univerziteta, na kojem je učestvovala kao govornik u usmenim rundama. Pored toga, Andrea ima i zapažene rezultate na takmičenjima Projekat znanje, Belgrade Model European Union, Banks Battle i Big Deal.

Bavi se i humanitarnim radom. Andrea je pomagala SOS Dečjem selu u Kraljevu, gde je deci srednjoškolskog uzrasta držala predavanja na različite teme i svojim primerom pokazala da se može uspeti ako se dovoljno nešto želi i voli, bez obzira na druge otežavajuće okolnosti.

Oblast PREDUZETNIŠTVO

1. mesto
Branislav Jovanović
rođen 13.11.1990. u Sremskoj Mitrovici

Branislav Jovanović: Sa diplomom Lomonosova u porodični biznis!

Kada čitate savete uspešnih preduzetnika, neki od njih nepogrešivo glase: „Izađite iz zone komfora“ ili „Mislite 'izvan kutije'“. Ovo potvrđuje i Branislav Jovanović, koji je pored tri završena fakulteta i mnogobrojnih mogućnosti u inostranstvu odlučio da se vrati u Srbiju i pokrene porodični biznis u prehrambenoj industriji! On je ovogodišnji šampion na konkursu „Youth Heroes“ u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija.

Branislav je diplomirani ekonomista Univerziteta Lomonosov u Moskvi i Fakulteta za ekonomiju i inžinjerski menadzment u Novom Sadu, a master je završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bio je lični asistend i oficir za vezu ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova tokom ministarske sednice OEBS-a u Beogradu. Ipak, odabrao je drugačiji put.

Ovaj mladi heroj je osnivač BUT&CO, brenda za proizvodnju tradicionalnih suvomesnatih proizvoda, koje prave po porodičnoj recepturi i bez aditiva. Uspeo je da dobije zaštitnu markicu sa oznakom geografskog porekla za proizvod „Sremski kulen”, koji ujedno postaje i prvi proizvod od mesa na teritoriji Republike Srbije sa takvim vidom zaštite, a BUT&CO je ove godine dobio i nagradu „Najbolje iz Srbije“ Privredne komore Srbije.

Uspon brenda But&Co je pokrenuo i aktivirao lokalne dobavljače, ali ujedno i turizam u Laćarku. But&Co je počeo da sarađuje i sa lokalnim proizvođačima sira, vina i džemova. Samim tim je u potpunosti povezao male lokalne proizvođače i pokazao im šansu da zajedno mogu monogo više da postignu na tržištu nego pojedinačno. Kruna uspeha ovog mladig Sremca jeste to što je ova mala firma apsolutni šampion Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i što je proizvod osvojio Veliku zlatnu plaketu, zlatnu medalju i plaketu za vrhunski kvalitet ocenjenih proizvoda, ali pored svega toga But&Co je nominovan i za nagradu „Najbolje iz Srbije 2017” Privredne komore Srbije.

Branislavu je naročito drago što je titulu mladog heroja dobio od Exita, festivala na kom je upoznao prijatelje za ceo život!

2. mesto
Vladimir Stanković
rođen 10.03.1995. u Smederevu

Vladimir Stanković: Pionir brige o kućnim ljubimcima

Zahvaljujući Vladimiru Stankoviću vlasnici kućnih ljubimaca mogu bez brige da obavljaju svoje obaveze van kuće. Ovaj student završne godine osnovnih studija Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, osnovao je startap „PetGuards”. To je prva platforma ovakvog tipa na Balkanu i rešava probleme vlasnika ljubimaca koji putuju, a nemaju kome da ostave svog ljubimca.

PetGuards čuvari su dobrim delom studenti veterine,koji imaju iskustva u radu sa ljubimcima, a ovaj vid zarade im omogućava da rade ono što vole i rasterete budžete roditelja. Vladimir je sa ovim projektom pobedio na takmičenju „Start-up Akcelerator” Francusko-srpske privredne komore i osvojio je nagradu publike na takmičenju „Generator” za najbolju startap ideju u konkurenciji od preko 800 ideja.

PetGuards trenutno posluje samo u Beogradu, ali Vladimir ima nameru da projekat proširi i na ostale veće gradove u Srbiji i na zemlje u regionu, a radi i na razvoju platforme za parenje ljubimaca, koja će uskoro biti lansirana. Pored ovoga, mladi heroj je mentor na nekoliko startapa svojih kolega, majstor je aikidoa i uspešno se bavi fotografijom već šest godina.

3. mesto
Igor Graić
rođen 04.07.1989. u Zadru.

Igor Graić: Ljubav u svetu kao misija preduzetništva

Zamisao Igora Graića da ljubav treba da vlada celim svetom nije još jedna od utopijskih ideja. On je autor aplikacije „Love Wall”, trenutno jedine društvene mreže za ljubav, koju je predstavio u superfinalu startap takmičenja u Dubaiju, u konkurenciji od preko 1000 projekata iz celog sveta. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih je on dobitnik treće nagrade konkursa „Youth Heroes” Exit fondacije u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija.

Igor je doktorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je i asistent na predmetima Elektronsko poslovanje, Strateški menadžment, Nove Tehnologije i Troškovi na projektu, a studentima obezbeđuje prakse u privredi.

Igor Graić je učestovao i u osnivanju Instituta „Belt and Road”, gde je na poziciji projekt menadžera. Ovaj Institut ima za cilj bolje povezivanje 16 zemalja iz regiona sa Kinom u polju obrazovanja, nauke i inovacija. Pored ovoga, direktor je digitalne agencije „Fuzzy Panda’’ i suvlasnik je festivala „Love and Culture”, koji već tri godine organizuje u Novom Sadu.

Oblast DRUŠTVENI AKTIVIZAM

1. mesto
Milica Knežević
rođena 13.07.1993. u Zrenjaninu

Milica Knežević: Za nju ne postoji nepremostiva prepreka!

Milica Knežević je prava herojina! Njeno srednje ime moglo bi da bude snaga, volja, motivacija, hrabrost, podvig, sve one reči koje za mnoge postoje samo kao misaone imenice. Iako je u invalidskim kolicima, ova devojka svojim delima dokazuje da je jača od svih prepreka koje se pred njom nalaze. Ona je pobednica „Youth Heroes“ konkursa Exit fondacije u oblasti društvenog aktivizma.

Milici je u akademskom obrazovanju najveća poteškoća bila neprilagođenost objekta. Tri godine nakon što je na predavanja dolazila uz pomoć kolega, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu izgradio je lift kako bi sve učionice bile dostupne i studentima sa invaliditetom, a pored toga je prilagođen toalet, amfiteatar, kao i pristup aneksu fakulteta. Miličina inicijativa je rezultirala je da pokrajina obezbedi novac ne samo za lift na ovom fakultetu, već i na Fakultetu za sport u Novom Sadu. Na taj način je pobedila u borbi za jednako obrazovanje svih budućih generacija, a samim tim i započela nešto čega bi trebalo da se drže sve javne ustanove.

Autorka je bloga “Izaberi da živiš” koji se bavi promocijom aktivnog života za korisnike invalidskih kolica kroz sportove u kojima se Milica oprobala, kao što su: tandem skok sa 3000 metara, ronjenje, veslanje, plivanje i ragbi u kolicima. Milica je incijatorka ideje o otvaranju prvog neprofitnog rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom u Srbiji koji bi omogućio fizički oporavak i aktivniji život osoba sa invaliditetom.

Ova mlada herojina ima samo desetke u indeksu, zbog čega je primila izuzetnu nagradu novosadskog Univerziteta za uspeh postignut u toku studija, a dobitnica je i nekoliko stipendija, od kojih posebno izdvaja studiranje na Rajt Stejt Univerzitetu u Ohaju i volontirala u kancelariji za internacionalne studente i u kancelariji za studente sa invaliditetom.

Milica se trudi da kroz učešće u projektima ukaže mladima na važnost odgovornog ponašanja u saobraćaju. Video spot kampanje “Čuvaj se” putem društvenih mreža pogledalo je više od milion ljudi, a predavanja projekta “Još uvek vozim” odslušalo je više od 11000 učenika što je zajedno rezltiralo podsticanjem mladih ljudi, naročito onih koji tek dobijaju vozačku dozvolu da Miličinu priču koriste kao pouku i da nikada ne odaberu vožnju i alkohol.

-Nakon osnovnih studija planira da završi master i doktorske studije i da postigne dovoljno dobre rezultate i plasira se na naredno Evropsko prvenstvo u paraatletici. Jedan od njenih najvećih ciljeva je i otvaranje neprofitnog rehabilitacionog centra za osobe sa invaliditetom.

2. mesto
Tamara Kojić
rođena 13.05. 1991. u Sarajevu

Tamara Kojić: Muzikom protiv predrasuda i stereotipa!

Tamara Kojić je celu Srbiju oduševila svojim projektom „Kilometar kose“, čija je misija bila da kroz jedinstvenu akciju obezbedi perike od prirodne kose za decu koja, usled bolesti ili posledica medicinskog tretmana, pate od njenog gubitka. Ova devojka, koja je osvojila drugu nagradu na „Youth Heroes” konkursu Exit fondacije u oblasti društvenog aktivizma, nastavlja svoj aktivizam i kroz prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope.

Glavna inovatorka, kako je zovu koleginice iz kampa, razvijala je i tražila podršku za svoju ideju dve godine.

Iako se na svom putu susretala sa preprekama, nije odustala od cilja da devojčicama u Srbiji pruži iskustvo Rok kampa i da kao mlade muzičarke u budućnosti ne budu usamljene na sceni. Zahvaljujući ovoj ideji, u javnosti je počela da se podiže svest o preprekama sa kojima se susreću devojčice koje imaju netipična interesavnja i važnosti podrške okruženja.

U avgustu prošle godine je na Avali sa svojim timom okupila 30 devojčica uzrasta 10-14 godina iz čitave Srbije. One su sa mentorkama nedelju dana uporno vežbale sviranje gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura, vežbale pesme u okviru 8 bendova, i na kraju kampa nastupile na otvorenom koncertu pred oduševljenom publikom.

Većina učesnica nastavila je da svira instrument koji je na kampu odabrala, a neki od bendova inicijativom devojčica i roditelja da se okupljaju i vežbaju zajedno. Sve ono što su tokom Rok kampa za devojčice naučile, prenele su oduševljeno svojim vršnjacima i vršnjakinjama - čak i u školi u pismenim sastavima!

Tamara je sada usmerena ka budućnosti prvog balkanskog Rok kampa za devojčice. Planira konferenciju evropskog krila globalne mreže „Girls Rock Camp Alliance” ove jeseni u Beogradu, a zadužena je i za formalno pridruživanje ovoj mreži na godišnjoj skupštini u Nju Džerziju. Usmerena je ka tome da Rok kamp za devojčice postane održiv, prepoznatljiv, i primer za slične inicijative u regionu i šire.

Mlada herojina će nastaviti da se usavršava i angažuje u zemlji i u inostranstvu, da povezuje domaću kulturnu, žensku i aktivističku scenu sa kvalitetnim idejama iz drugih sredina i da promoviše domaće talente i potencijale u okviru različitih platformi, čija je članica.

3. mesto
Marko Jozić
rođen 01.08.1987. u Novom Sadu

Marko Jozić: Od kraja sa sivim zgradama napravio kulturno stecište Novosađana!

Sve se može, kad se vredne ruke slože! To bi moglo da bude geslo nekada monotonog, a danas nikad življeg Novog naselja u Novom Sadu. Asocijacije na ovo naselje su bile sive zgrade, a sada su to festivali, različiti programi, druženje u kraju i čvrsto zajedništvo ljudi koji tu žive. Jedan od zaslužnih za buđenje kultunog i društvenog života u ovom delu buduće Omladinske prestonice Evrope jeste Marko Jozić, dobitnik treće „Youth Heroes“ nagrade na konkursu Exit fondacije u oblasti društvenog aktivizma.

Marko Jozić je kao menadžer i koordinator udruženja „Novo kulturno naselje” od 2014. godine okupio izuzetan tim koji danas broji oko 30 aktivnih članova, sa kojima je organizovao brojne festivale, tribine, manifestacije i rezidencijalne programe.

Motivisao je mlade koji su svojim aktivizmom pokrenuli zajednicu, organizujući pored kulturno-umetničkih, različite akcije sređivanja javnih površina, humanitarne akcije, brojne projekte koji se bave edukacijom građana, kao i ojačali inicijativu za osnivanje Kulturnog centra Novom naselje. Zahvaljujući svim ovim Markovim aktivnostima, Novo naselje je postalo svetao primer u celoj državi i regionu kako bi jedna zajednica trebalo da funkcioniše i kako se komšiluk pretvara u ekipu motivisanu da menja svoje okruženje na bolje.

Marko Jozić aktivno radi na podizanju kapaciteta udruženja i lokalne zajednice kroz mnogobrojne programe i projekte, na saradnji sa institucijama i medijima, kao i na osnaživanju zajednice i inicijative za Kulturnim centrom na Novom naselju u Novom Sadu.

Oblast KULTURA – UMETNOST

1. mesto
Andrej Josifovski
rođen 06.10.1990. u Beogradu.

Andrej Josifovski Pijanista: Sive fasade pretvara u umetnička dela, a grad u galerije na otvorenom!

Radovi Andreja Josifovskog žive na betonskom sivilu urbanih građevina Beograda, kog svojim muralima pretvara u slikarsku galeriju na otvorenom! Tako Beograd, a pre svega Bežanijska kosa na kojoj je sve počelo, postaje postaje svojevrstan muzej ulične umetnosti, poput najvećih svetskih metropola. Andrej, koji radove potpisuje pseudonimom Pijanista, pobednik je „Youth Heroes” konkursa Exit fondacije u oblasti kulture i umetnosti.

Pijanista je osmislio i počeo da stvara Urban Art District na Bežanijskoj Kosi, gde organizuje festival „Runaway Street Art”, na kom je utemeljena svojevrsna slikarska kolonija i na kom se oslikavaju murali. Na taj način pokušava da upiše Beograd na mapu svetske umetnosti i kulture. Ove godine je predstavljao Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji, kao saradnik u timu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su nagrada „Fresh talent”, nagrada „ARTE” fondacije za umetnika 2017. godine. Ono što je manje poznato o ovom umetniku čiji radovi krase nekoliko gradova naše zemlje, jeste i to da je asistent na Departmanu za arhitektonske tehnologije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je na doktorskim studijama.

Međutim, Andrej Josifovski Pijanista nije uzor samo svojim studentima, već i najmlađim poklonicima njegove umetnosti. Ostalo je zapisano kao anegdota, svedočenje nastavnika nakon objavljivanja njegovog intervjua za đačke novine, da su najmlađi učenici na pitanje šta bi voleli da budu kad porastu, odgovorili da će kada porastu biti „Pijanista, ali onaj koji crta po zidovima”.

2. mesto
Una Stanić
rođena 13.12.1997. u Beogradu

Una Stanić: Violinom osvaja svet!

Una Stanić, virtuoz na violini, dobro je poznata u najvišim muzičkim krugovima. Fakultet je završila sa nepunih 20 godina, održala je preko 200 koncerata, a sa 17 godina je postala najmlađi član Bečkog Kamernog orkestra! Ove godine dobila je i titulu mlade herojine na konkursu „Youth Heroes“ Exit fondacije u oblasti kulture i umetnosti.

Una Stanić je osnovne studije u Austriji upisala sa samo 15 godina i završila ih sa posebnim uspehom, a trenutno je student Master studija violine na Univerzitetu za muziku i umetnost Grada Beča u Beču. Njeno umeće mogli ste da čujete na Kolarcu, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i u Americi, Italiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Austriji i Holandiji.

Na internacionalnim violinskim takmičenjima, na kojima je od strane stručnih žirija bila mnogo puta nagrađivana, uvek su joj posebno bile drage nagrade publike. U Srbiji je dobitnica nagrade „ArtLinka” za najperspektivinijeg mladog umetnika Srbije, koji su joj dodelili neki od naših eminentnih muzičkih stručnjaka. U njenoj je biografiji je i stipendija velikog maestra Klaudia Abada, koju je dobila sa nepunih 16 godina.

Održala je brojne dobrotvorne koncerte za decu sa posebnim potrebama i za decu obolelu od raka, u saradnji sa organizacijama „Nurdor”, Beogradskom dečjom filharmonijom i fondacijom „Deca deci” u skupštini Grada Beograda i Kolarčevoj zadužbini. U okviru Holandskog muzičkog festivala u Bergenu, u Holandiji, radila je sa učenicima muzičkih škola. Takođe, pripremala je učenike muzičkih škola za otvaranje Art Link festivala u Beogradu 2017. godine uz zajednički nastup sa proslavljenim violinistom Stefanom Milenkovićem u Zadužbini Ilije Kolarca.

3. mesto
Stefan Žarić
rođen 24. 07. 1991. u Vrbasu.

Stefan Žarić: Inovativni istoričar umetnosti!

Srpsko kulturno nasleđe razgranato je u pravcima o kojima malo ko razmišlja. Mladi Stefan Žarić je među pionirima u istraživanju modnog nasleđa u Srbiji i prvi se u istoriji domaće nauke i umetnosti bavi problemom muzeologije mode u Srbiji.

Njegov master rad na Filozofskom fakultetu u Beogradu „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili” nagrađen je najprestižnijim odlikovanjem za studente istorije umetnosti.

Osvajanje nagrade je Stefanu Žariću omogućilo da rad pretvori u knjigu i u autorsku izložbu „Maison Barilli: Belgrade/New York”, što je ujedno i prva izložba na domaćoj muzejskoj sceni koja opus umetnice tumači kroz prizmu mode.

Radom na izložbi, prezentovao je do sada neizlagana ostvarenja Milene Pavlović Barili, a objavljivanjem istih u vidu knjige, učinio sam ih dostupnima i struci i publici. Takvim pristupom, otkriveni su novi predmeti kulturnog blaga Srbije i brendirani su kao nasleđe od nacionalnog i internacionalnog značaja, kako je Milena Pavlović Barili jedina srpska umetnica koja je ilustrovala za američki „Vog”. Pozvan je da svoje istraživanje, a time i našu zemlju, predstavi na međunarodnim konferencijama u Londonu i Strazburu.

Stefan Žarić je objavio nekoliko radova, dobitnik je različitih stipendija i priznanja, kojima malo ko, naročito iz oblasti istorije umetnosti, može da se pohvali. Studije i muzejske prakse je pohađao u SAD-u i Estoniji, a dobitnik je i priznanje lista „Politika” za mladu osobu koja je obeležila svet likovne umetnosti za 2017. godinu.

SPECIJALNA NAGRADA

MATEMATIČKA GIMNAZIJA

Matematička gimnazija u Beogradu škola je od posebnog nacionalnog interesa, namenjena talentovanim učenicima u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Ova srednja škola već decenijama beleži uspehe, edinstvene u svetu, koji na najbolji način svedoče o kvalitetu njenog rada. Učenici Matematičke gimnazije su na raznim međunarodnim takmičenjima osvojili preko 500 medalja, a isto je toliko i doktora nauka koji su svoje srednje obrazovanje stekli u ovoj ustanovi. Za rezultate koje je ostvarila u radu sa talentovanim učenicima, Matematička gimnazija je primljena u Evropski savet visokih sposobnosti. Nastala još 1966. godine, ova škola predstavlja svetionik u domenu nauke u Srbiji i regionu.

O partnerima koji su podržali projekat

Partneri koji su podržali akciju su: RTS, Ringier Axel Springer Media AG, HR Centar Beograd i Vulkan.