Spisak pobednika za 2016. godinu i priča o svakom od njih

Kandidati iz prve oblasti OBRAZOVANJE I NAUKA su podeljeni u 2 kategorije, u zavisnosti da li su uspeh postigli tokom srednje škole ili studija ili po završetku školovanja.

Oblast OBRAZOVANJE I NAUKA - Srednjoškolci

1. mesto
Mihajlo Sporić
Rođen 11.11.1997. u Beogradu

Uspeh ne dolazi odjednom, već se gradi godinama, a radne navike koje su neophodne za ostvarivanje dobrih rezultata postižu se od malena. Dvadesetogodišnji Mihajlo Sporić odlično poznaje put kojim se ide ka vrhu. Kontinuiran rad isplatio se velikim brojem nagrada – Mihajlo je višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji je u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, da bi sada svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! On je pobednik konkursa ''Youth Hero'' u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

Veliki talenat i ljubav koju Mihajlo ima prema nauci, razlog su zašto je ovaj mladi heroj nakon Matematičke gimnazije završene sa najboljim uspehom, upisao dva fakulteta! Student je Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gde u svojim indeksima ređa dvocifrene ocene.

Mihajlo Sporić delio je svoje znanje sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama kroz volontiranje na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, ali i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način, svojim radom i zalaganjem otvara vrata fizike mladim ljudima. Pozitivnim duhom, radoznalošću i uspesima ovaj mladi heroj jeste uzor svojim vršnjacima, ali i generacijama koje stasavaju.
I kao da ga sve ove činjenice već ne čine superherojem svoje generacije, dva saznanja o njemu daju biografiji ovog heroja zanimljivi zaokret. Mihajlo svira klavir i trči maratone!

Mihajlo nakon završenih osnovnih studija i sa buduće dve fakultetske diplome želi da proširi i unapred svoje znanje na master i doktorskim studijama i to u oblasti nuklearne i fizike elementarnih čestica.
Sledeće polje na kom Mihajlo teži da ostvari rezutate, u čemu ne sumnjamo da će uspeti, jeste eksperimentalan rad u polju fizike visokih energija.

Nesumnjivo je da Mihajlo Sporić, kao lider svoje generacije iz oblasti fizike, zaslužuje da bude pobednik konkursa “Youth Heroes”.

2. mesto
Marta Avramović
rođena 22.05.1998. u Beogradu

Svaki naučni izum je veliko dostignuće, ali kada nađe direktnu primenu u životu onih koji imaju poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju, onda tehnološki novitet ima posebnu vrednost. Najmlađi „Youth Hero“ ovogodišnjeg konkursa i i dobitnica druge nagrade u kategoriji obrazovanja i nauke među srednjoškolcima i studentima osnovnih studija jeste učenica četvrtog razreda srednje Tehničke škole u Loznici Marta Avramović, koja je osmislila pomagalo za slepe i slabovide.

Uređaj koji je nastao u okviru projekta „Zatvorite oči, nismo u tami!“ detektuje razdaljinu osobe od predmeta i signalizira fizičke prepreke koje se nalaze pred osobom. Značaj ovog Martinog aparata je nesumnjiv, jer doprinosi poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Marta se bavi i 3D dizajniranjem i modeliranjem, a njen trud je nekoliko puta nagrađen. Dobitnica je nagrade za najbolju realizaciju projekta na Međunarodnoj konferenciji učeničkih projekata u Nišu, nosilac je povelje za žene u inženjeringu i zlatne povelje za uspeh stvaralačkih inovacija Saveza pronalazača Srbije.

Njena nesebičnost i želja da unapredi svoje okruženje ogleda se i u radu sa mlađim generacijama, kojima drži radionice i podstiče ih na razvijanje talenta. Ova devetnaestogodišnja heroina i sama želi da nastavi svoj put u oblasti elektrotehnike i informatike, sa željom da sa istaknutim mestom u društvu žena inženjera bude deo novih projekata koji menjaju svet!

3. mesto
Tijana Stanić
rođena 22.07.1995. u Beogradu

Tijana Stanić jedna je od mnogih mladih ljudi koja je školovanje nastavila izvan zemlje. I pored zapaženih rezultata u istraživačkom radu i visokih ocena na prestižnom univerzitetu Jejl u Americi ova mlada heroina zadovoljstvo nalazi u povezivanju srpskih studenta u inostranstvu, želi da se nakon stečene diplome vrati u Srbiju i unapredi obrazovni sistem u državi. Sve su to razlozi zbog kojih je Tijana osvojila treće mesto na konkursu „Youth Hero“ u oblasti obrazovanja i nauke u kategoriji učenika i studenata osnovnih studija.

T

ijana je studentkinja treće godine Bečelor studija molekularne biologije i ekonomije na Jejlu. Ne samo da u naučnoj oblasti postiže lične uspehe, već i predstavlja svoju zemlju u najboljem svetlu. Bila je delegat Srbije na nekoliko internacionalnih naučnih konferencija i dobitnica je međunarodnih nagrada za inovacije čime je zaslužila stipendiranje školovanja i napredovanja u naučnim oblastima.

Razvila je elektronsku biblioteku sa istraživačkom bazom podataka o tehnološkim inovacijama u zdravstvenom sistemu evropskih država i to je prva sveobuhvatna baza podataka tog tipa. Važna stavka u njenoj zadivljujućoj biografiji je i asistiranje na projektu koji se bavi analizom istraživanja terapija protiv karcinoma.

Predsednica je Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, zahvaljujući kojoj se studenti povezuju i razmenjuju iskustva.

-Glavni cilj mi je da promovišem svoju zemlju u inostranstvu, kao i da organizujem događaje za naše studente u Americi, kako bismo im pružili podršku i priliku da steknu poznanstva, kao i mogućnosti da stečenim iskustvom daju doprinos budućnosti svoje zemlje – kaže dobitnica nagrade EXIT fondacije “Youth Heroes” u oblasti nauke i obrazovanja.

Oblast OBRAZOVANJE I NAUKA - Studenti/Diplomirani

1. mesto
Mihailo Martinović
rođen 22.11.1988. u Užicu.

Mihailo Martinović iz Užica ima samo 29 godina, a dvostruki je doktor nauka – astronomije i astrofizike. Jednu diplomu stekao je u Srbiji, a drugu u Francuskoj. Pobednik konkursa „Youth Heroes“ u oblasti nauke i obrazovanja drugi je u nizu doktoranata koji su po principu komentorstva školovani na Pariskoj Opservatoriji i Univerzitetu u Beogradu. Cilj ovog projekta je osnivanje samostalne grupe istraživača fizike međuplanetarnog prostora sunčevog sistema, kakva u Srbiji trenutno ne postoji.

Upravo zahvaljujući ovom naučnom heroju Pariska opservatorija će u saradnji sa Fizičkim fakultetom u Beogradu realizovati veliki eksperiment koji će biti upisan u istoriju astronomije. Prvi put će se izmeriti efekat termalnog šuma u laboratoriji, koji se od sada merio isključivo u svemirskoj plazmi, čime će biti unapređena tehnika dijagnostike plazme. Mihailova doktorska disertacija već se pokazala učinkovitom u merenju temperature na satelitu NASA Stereo, pa će tako mladi srpski naučnik i u budućnosti biti angažovan na ovakvim projektima. Mladi heroj je na ovaj način naučnicima i studentima u Srbiji omogućio pristup podacima velikih međunarodnih svemirskih misija, iako Srbija nije članica Evropske svemirske agencije.

Mihailo svoje znanje nesebično deli i pokušava da nauku, učenicima obično daleku koliko i Sunčev sistem, približi i prikaže je na što zanimljiviji način. Održao je veliki broj predavanja u srednjim školama i fakultetima sa ciljem da đake i studente informiše o najaktuelnijim pitanjima i istraživanjima Sunčevog sistema. Objavio je veliki broj radova i učesnik je nekoliko projekata.

Zahvaljujući značajnim rezultatima i poverenju koje je stekao pri saradnji sa Pariskim opservatorijumom, ovaj mladi heroj ovlašćen je da preporuči i druge uspešne i talentovane za usavršavanje u ovoj prestižnoj francuskoj obrazovnoj instituciji.

Međutim, Mihailo ne planira da se zaustavi na svoja dva doktorata, jer je već ugovoren njegov postdoktorski angažman na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju. Nakon toga će moći samostalno da upravlja naučnim grupama u Srbiji, koji će izučavati fiziku Sunčeve plazme, i tako ličnim primerom podsticati mlade naučnike na napredak.

2. mesto
Đorđe Đurica
rođen 15.03.1993. u Novom Sadu.

Istraživanja mladog diplomiranog ekonomiste Đorđa Đurice iz Gajdobre mogu promeniti način na koji funkcionišu sajtovi za elektronsku trgovinu. On trenutno na master studijama Ekonomskog fakulteta u Beču izučava kako kompanije koje posluju preko ovakvih sajtova mogu imati bolji finansijski učinak i to zahvaljujući promeni percepcije korisnika. U izučavanju ove oblasti pomoglo mu je višegodišnje pohađanje seminara psihologije u Istraživačkoj stanici Petnica, gde od 2013. godine radi kao asistent na odseku Lingvistike. Sva ova dostignuća donela su mu i drugo mesto na konkursu „Youth Heroes“ među diplomcima u oblasti obrazovanja i nauke.

Najmlađi je učesnik mnogih međunarodnih konferencija, gde je prepoznat potencijal njegovih ideja koje je imao priliku da izlaže pred eminentnim profesorima evropskih fakulteta, a njegovi naučni radovi objavljeni su u velikom broju stranih i domaćih publikacija. Prvi je student sa područja van Evropske Unije koji je uključen u program obrazovanja najboljih studenata i zahvaljujući, između ostalog i dobrom iskustvu u radu sa njim, program će se od ove godine širiti na ceo Balkan. U saradnji sa nemačkim univerzitetom u Vupertalu radio je na razvijanju niskobudžetnog uređaja “eye tracker” koji prati pokrete oka i u svakodnevnom funkcionisanju omogućava izdavanje naredbi aparatima samo pogledom.

-Mislim da je generalni efekat mog rada to što sam nauku i naučni metod uspeo da približim ljudima koji su mlađi od mene i izazovem ih da razmišljaju na jedan drugačiji način, tumače rezultate i probude u sebi kritičko mišljenje koje nam je, u vremenu hiperprodukcije kako radova, tako i informacija, svima preko potrebno – kaže Đorđe , kojem je želja da nakon završenih master upiše doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Minhenu. Đorđe nije samo veliki ljubitelj nauke, već i muzike. Ističe kako je jedan od motiva za prijavljivanje na konkurs EXIT fondacije i želja da uživo vidi nastup Lijama Galagera kom se, kako kaže, divi od svoje 12. godine.

3. mesto
Ivan Zaletel
rođen 29.03.1988. u Beogradu.
.

Ono što nekog predavača čini velikim i uspešnim, jesu postignuća i motivisanost njegovih učenika. Ivan Zaletel ima 29 godina, radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu na predmetu Hitologija i embriologija i iza sebe ima čak 43 objavljena rada, od čega 13 radova u istaknutim međunarodnim časopisima i 3 poglavlja u stranim i domaćim knjigama. Jedan je od omiljenih predavača na svom fakultetu, a studentima svakodnevno daje priliku da se usavršavaju, da svoje znanje prezentuju na mnogim konferencijama, a kasnije i na fakultetu kao demonstratori. Svojoj biografiji dodaće i treće mesto koje je osvojio na velikom konkursu EXIT fondacije „Youth Hero“ u oblasti obrazovanja i nauke.

Doktor Zaletel je rukovodilac projekta MedSAP Research Network, čiji je cilj da omogući zainteresovanim studentima da aktivno učestvuju u laboratorijskom radu zajedno sa svojim mentorima. Na ovaj način studenti imaju jedinstvenu priliku da naprave svoje prve korake u svetu nauke kroz aktivan i praktičan laboratorijski rad koji bi trebalo da predstavlja integralni deo njihovog biomedicinskog obrazovanja.

U sklopu ovog projekta po prvi put 27 domaćih i stranih studenata uspešno je završilo praktični kurs iz imunohistohemije na ovim prostorima. Ova procedura predstavlja jednu od ključnih tehnika u dijagnozi tumora i modernim biomedicinskim istraživanjima. Na ovaj način studenti su već tokom svojih osnovnih studija stekli osnovna praktična znanja o načinu funkcionisanja i izvođenja ove važne dijagnostičko-istraživačke procedure.

Njemu nije stalo samo da bude dobar predavač svojim studentima, već shvata značaj mentorstva uopšte, pa u sklopu takozvane Moodle Mreže Srbije edukuje i nastavnike osnovnih i srednjih škola kako da koriste ovu elektronsku platformu u svrhu prenošenja znanja učenicima.

Zahvaljujući intezivnom laboratorijskom radu, za protekle tri godine ovaj “Youth Hero” je bio mentor i komentor na preko deset studentskih naučno-istraživačkih radova kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Doktor Ivan Zaletel velika je inspiracija studentima, koji zahvaljujući njegovoj nesebičnoj podršci prave svoje prve korake u nauci. Trenutno je u procesu izrade doktorske disertacije koja za ima za cilj da otkrije kako se menja proces stvaranja novih ćelija mozga tokom starenja, kako kod zdravih osoba tako i kod osoba obolelih od demencije.

Oblast PREDUZETNIŠTVO

1. mesto
Valerija Spasojević
rođena 23.03.1993. u Beogradu

Naši mladi heroji postižu uspehe i van granica zemlje, ali rad Valerije Spasojević stigao je čak do svemira! Ona je dobitnica priznanja za kreiranje pametnog odela za astronaute, koji joj je dodelila NASA!

Ova dvadesetčetvorogodišnja Beograđanka, pobednica je konkursa „Youth Hero“ u kategoriji preduzetništva i kreativnih industija. Već sa 12 godina pokazala je preduzetnički duh. Tada je napravila svoj prvi sajt, od kog je profitirala nakon samo godinu dana, da bi posle toga pokrenula sajt eucionica.rs gde je svima koji dele njena interesovanja pružala svoje znanje.

Sa stečenim znanjem i iskustvima prikupljenim u formalnom i neformalnom obrazovanju, naša mlada heroina je sa samo dvadeset godina otvorila firmu HLT Studio sa kojom je osvojila tri nagrade za programiranje i dizajn. Međutim, to je samo jedna u nizu nagrada koje je Valerija dobila. Nosilac je povelje i zlatne medalje u oblasti robotike koju je osvojila kroz projekat Mladi istraživači Srbije i Hrvatske. Valerijin rad prepoznale su i strane kompanije koje su baš njoj poverile kreiranje robota, pametnih soba i razvijanje aplikacija.

Veličina ove mlade preduzetnice ne nalazi se samo u njenim ličnim dostignućima, već i u njenoj spremnosti da svoje znanje i iskustvo nesebično deli sa drugima. Tako je bila predavač na nekoliko konferencija i seminara, gde je pomagala mladim ljudima da usavrše svoje veštine ali im je i govorila o svom putu ka uspehu.

- Nadam se da sam kroz govore i edukaciju uspela da motivišem mlade, pogotovo devojke da prate svoje snove i da nikada ne odustaju od svojih naivnih dečijih želja jer su baš te želje najiskrenije – rekla je Vesna i dodala da u daljem radu planira da se fokusira na robotiku i kreiranje sopstvenih proizvoda, ali i da svoje znanje prenosi mlađim generacijama.

2. mesto
Ognjen Vlaškalin
rođen 31.03.1987. u Zrenjaninu

Misija tridesetogodišnjeg preduzetnika Ognjena Vlaškalina iz Zrenjanina jeste da pomogne mladima da ostvare svoje snove. On je suosnivač platforme Outimagine, koju je pokrenuo sa Mirkom Topalskim kako bi omogućili mladim inovatorima iz regiona da plasiraju svoje izume i ideje na globalno tržište. Veliki broj Outmagine projekata ostvarili su zapažen uspeh na međunarodnim konferencijama i takmičenjima. Zbog velikog entuzijazma i nesebičnog pružanja prilika drugima, Ognjen je dobitnik druge nagrade velikog konkursa „Youth Heroes“ EXIT fondacije u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija!

Outmagine projekat GiftsUWish pozvan je kao jedini srpski startup na američki Collision Fest u organizaciji Web Summita, koji se održava u maju 2017. Collision Fest je jedna od tri najveće tehnološke konferencije u Americi i priliku da saznaju i podrže Outmagine će imati svi najveći IT stručnjaci sveta. Sa GiftsUWish projektom, Ognjen je takođe učestvovao i na Belgrade Venture Forumu 2016. Outmagine je otvorio radna mesta mnogim mladim ljudima koji su pokazali inicijativu i želju da stvaraju i pomažu svojim vršnjacima da se ostvare lično i profesionalno.

Platforma je fokusirana na inovativnosti, pa tako svojim projektima donosi novitete na tržište i nudi jedinstvene prilike za mlade talente. Tako, platforma Globe Scout Me perspektivnim mladim sportistama omogućava da se povežu sa trenerima i timovima širom sveta kako bi otpočeli profesionalnu karijeru u sportu. S druge strane, Outmagine radi i na razvoju gedžeta koji predstavljaju spoj različitih tehnologija - Air Drummy je set rukavica i patika koji, povezani sa aplikacijom na mobilnom uređaju, oživljavaju virtuelni instrument - bubanj.

-Mladima se isuviše govori da se skrase, ne podstiče se taj preduzetnički duh, niko nije spreman za akciju, a to je baš ono što nama treba. Preduzetnički duh leži u nama samima, da li smo rođeni u Srbiji ili negde drugde, to nije bitno – kaže Ognjen i napominje da mladi mogu da se inspiriši i podstaknu samo kroz komunikaciju i lični primer.

3. mesto
Jovana Lea Simić
rođena 06.10.1989. u Beogradu.

Svakodnevne stvari mogu biti izvori ideja i inovacija, samo ako smo dovoljno kreativni da ih pretvorimo u nešto posebno i jedinstveno. Zahvaljujući mladoj preduzetnici Jovani Lei Simić srpski slatkiši od voća, spakovani u lepo dizajniranu teglicu nalaze se na policama luksuznih prodavnica širom sveta.

Džem od kajsija sa majčinom dušicom jedan je od omiljenih ukusa u Bruklinu, Menhetnu i Nju Džerziju. Kao priznanje za inovativnost i upornost, Jovana Lea osvojila je treće mesto na konkursu „Youth Heroes“ u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija.

Ova heroina osmislila je brend luksuzne hrane „Little blue pot“, koji su trenutno jedni od najskupljih džemova na svetu, a u kom je uživao i princ Čarls lično! Ne samo sadržajem, već i nazivom proizvoda koji je nastao po čuvenom emajliranom plavom lončetu koji se ranije koristio kao merica, Jovana Lea je uspela da deo balkanske kuhinje predstavi svetu na potpuno novi način i tako promoviše Srbiju širom sveta. Želja joj je da naše gastronomsko nasleđe približi gurmanima iz celog sveta, kao i da jednog dana izda prvi savremeni kvalitetan srpski kuvar.

Svakodnevno radim na plasiranju kvalitetnih srpskih proizvoda na nova tržišta i nadam se ulasku na tržišta koja odbijaju saradnju sa nama zbog ekcesa neposlovnosti koje su pravile naše velike kompanije – optimistična je Jovana Lea koja svojim načinom poslovanja želi da ispravi greške mnogo većih preduzetnika i ponovo otvori vrata svima onima čiji proizvodi imaju potencijal na međunarodnom tržištu.

Dvadesetosmogodišnja Beograđanka je doktorant na temu „Pozicioniranje Srbije kao gastro-turističke destinacije“ i osnivač je BEUM-a – udruženja koje se bavi edukacijom, liderstvom i povezivanjem mladih ljudi. Ova organizacija podržava 15 međunarodnih projekata vršnjačke i ostalih vidova edukacije mladih u polju preduzetništva, ekonomije, diplomatije i mekih veština, u kojima je bilo oko 2000 učesnika iz preko 50 zemalja.

-Trudim se da redovno budem uključena u događaje koji se tiču motivisanja ljudi da se pokrenu i zauzmu za sebe, bilo kroz preduzetništvo ili u sklopu neke organizacije. U svakoj varijanti naglašavam svoju averziju i nerazumevanje tolerancije prema sivoj ekonomiji i podstičem ljude da budu objektivni prilikom sagledavanja svojih odgovornosti, poručuje ova mlada heroina.

3. mesto
Lazar Jovanović
rođen 09.09.1991. u Loznici.

Zamislite da ste kilometrima od svog imanja gde uzgajate neku biljku i niste u mogućnosti da je negujete, pre svega da je, osnovno, zalijete. Lazar Jovanović koji ima 25 godina, definitivno je heroj moderne srpske poljoprivrede jer je osmislio navodnjavanje na daljinu i to preko SMS poruke! Iako zvuči nespojivo, moguće je i efikasno! Zbog svoje inovacije je osvojio treće mesto na velikom konkursu „Youth Heroes“ u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija.

Do ideje je došao sasvim slučajno kada je razmišljao kako ne bi voleo da porodično imanje u Malom Zvorniku gde su posađene sadnice lešnika propada. Zahvaljujući znanju sa Fakulteta tehničkih nauka, umeću da ga primeni kao i kreativnosti, Lazar je napravio mehanizam koji navodnjava sadnice kada se pošalje sms. Sistem takođe prepoznaje i vlažnost zemljišta i nivo vode, što korisniku obezbeđuje uvid u to kada je potrebno poslati sms i zaliti sadnice.

Ovaj mladi preduzetnik i pronalazač je apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i kao stipendista radi u francuskoj firmi "Schneider Electric DMS" u Novom Sadu, koja pravi softvere za upravljanje distributivnim električnim mrežama. Njegov izum je pobedio na takmičenju za inovacije u poljoprivredi u organizaciji SerbiaStartup i Future Agro Challenge, što mu je obezbedilo učešće u međunarodnom finalu u Johanesburgu u Južnoafričkoj republici.

Lazar je na ličnom primeru pokazao da mladi ljudi mogu da naprave proizvod ukoliko predano rade , trude se i razmišljaju na kreativan način.

Oblast DRUŠTVENI AKTIVIZAM

1. mesto
Jovan Milić
rođen 21.05.1996. u Nišu

Malo je reći da biografija mladog Nišlije, studenta druge godine Mašinskog fakulteta Jovana Milića ostavlja bez daha! Svojim idealima i delovanjem dostiže herojske vrline, njegova istrajnost u ostvarivanju plemenitih ciljeva pokreće, a dostignuća bude optimizam i veru u mlade ljude koji žele da doprinesu zemlji u kojoj su se rodili i da ostanu u njoj.

Pobednik konkursa „Youth Heroes“ u kategoriji društvenog aktivizma dobitnik je najprestižnijih nagrada koje se dodeljuju za humanost –najvišeg priznanja grada Niša, nagrade magazina „Hello“ za ličnost godine za humanost, nagrade Crvenog krsta, Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete i mnogih drugih, gde je često bio najmlađi laureat.

Siromaštvo je osnovni problem koji pokreće mladog Nišliju na akciju. Svestan da putem interneta svoje ideje može realizovati u što širem području, smislio je sajt „Nađi Raula“, koji je posvećen švedskom humanisti Drugog svetskog rata Raulu Valenbergu. Na taj način upoznaje ljude sa porodicama koje žive teško i na ivici egzistencije. Upravo je preko tog sajta pomogao veliki broj porodica iz Srbije, Albanije, Bosne, Hrvatske i ostalih zemalja, a svojim predanim radom i kreativnim idejama podstakao je oko 45 studenata da mu se pridruže u tom plementom projektu. Na taj način Jovan je uspeo u još jednoj misiji, misiji da odvoji mlade sa računara. Autor je i humanitarnog portala “Find Templeton”, posvećenog Džonu Templetonu kao i dokumentarnog filma „Mladi naučnici na krilima siromaštva“, koji je snimio kada je posetio preko 45 siromašnih porodica u Srbiji.

Jovan je idejni tvorac različitih konferencija, kao što su: „I ja imam san“, „Čekirajmo život“, „Speak to the Future“, „Forum mladih naučnika“... Pokretač je inicijative za osnivanje fonda za siromašne mlade talente i naučnike.

Kao mlad čovek, koji je odlučio da živi u svom rodnom gradu, Jovan je na originalan način doprineo i brendiranju Niša tako što je, pored mnogobrojnih sajtova čiji je tvorac, napravio sajt o Caru Konstantinu. Ova internet stranica je na osam jezika promovisala 1700 godina od donošenja Milanskog Edikta.

Iako je Jovan Milić mladi heroj zbog izuzetnog društvenog aktivizma, ovaj mladi mašinac je i preduzetnik, koji je oživeo pomalo zaboravljen predmet za igru – bumerang! Sa drugovima iz srednje škole pokrenuo je učeničku kompaniju za proizvodnju i distribuciju bumeranga, koja postaje jedna od najuspešnijih učeničkih kompanija u državi. Za bumerang iz Srbije čulo se i u Australiji, Americi i Kanadi, a njihovi učenički proizvodi postali su hit u celom regionu. Zajedno sa svojom nekadašnjom školom organizuje „BUMFest“ – takmičenje u bacanju bumeranga.

Jovan je srednju Mašinsko tehničku školu završio kao učenik generacije i kao najbolji đak u poslednjih 15 godina. Dobitnik je nagrada na takmičenjima iz istorije, mašinstva, robotike, srpskog jezika, ekonomije i preduzetništva. Strastveni je čitalac, ali je i autor pet knjiga. I pored poziva fakulteta iz inostranstva da bude njihov student, odlučuje da ostane u zemlji i u rodnom Nišu upisuje Mašinski fakultet.

Naš mladi heroj potencira da ne želi da ode iz zemlje, te planira da nakon osnovnih, završi master i doktorske studije, da bi se posle toga zaposlio u struci. Ipak, kaže da će se celog života baviti društvenim aktivizmom, jer ga nagrade i priznanja koja je dobio obavezuju na to.

- Iako ga mnogi gledaju kao „ludog“ čoveka, baš zato što želi ostati u državi, mi, Nišlije ga gledamo kao pametnog i vedrog čoveka, vrednog divljenja - istakla je Milanka Kljajić, koja je novinovala Jovana Milića za nagradu „Youth Heroes“.

2. mesto
Milan Srdić
rođen 10.01.1990. u Zrenjaninu

Milan Srdić je apsolvent Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i uspešan sportista sa invaliditetom. Nakon što je u saobraćajnoj nezgodi, u kojoj je vozio motor bez kacige zadobio trajni invaliditet, Milan je priznao svoje nesavesno ponašanje i o tome otvoreno govorio vršnjacima. Prenošenjem svog negativnog iskustva i ukazivanjem na konkretne posledice te saobraćajne nezgode, sa kojima će živeti do kraja života, Milan daje nemerljuv uticaj na povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju, zbog čega je osvojio drugu nagradu na konkursu „Youth Heroes“ u oblasti društvenog aktivizma.

Ovaj istrajni mladi heroj deo je tima i projekta “Još uvek vozim”, koji se u cilju bezbednosti u saobraćaju realizuje po srednjim školama širom Srbije. Milan želi da mladim generacijama svojim primerom skrene pažnju na savesno ponašanje u saobraćaju. Pored bezbednosti u saobraćaju o kojoj Milan priča na časovima “Još uvek vozim”, njegova predavanja su i motivaciona.

Mladima pokazuje kako se nalazi motivacija u životu, kako se prevazilaze prepreke i kako bez obzira na sve što se u životu desi, treba zadržati pozitivan stav i osmeh koji vas nosi kroz život. Nakon srednje škole upisao je fakultet koji ima direktne veze sa uzrocima njegovog invaliditeta, smer Saobraćaj i transport.

Iako je njegov način života nakon nezgode promenjen i iako više ne vozi motor, Milan zadovoljstvo pronalazi u sportu! Jedan je od najtrofejnijih atletičara u invalidskim kolicima na lokalnom nivou, a nakon što završi fakultet, želi da dostigne normu i plasira se na paraolimpijske igre, ali i da osnuje organizaciju koja će dati značajan doprinos neformalnom obrazovanju mladih na polju bezbednosti u saobraćaju.

3. mesto
Jelena Ognjanović
rođena 12.09.1988. u Novom Sadu

Svest o nacionalnoj umetnosti i kulturnom nasleđu veoma je važno za opstajanje naroda. I kada kulturne institucije, poput muzeja i galerija postoje, važno je od malena stvarati naviku i potrebu za posećivanjem prostora koje čuvaju veliki deo istorije. Diplomirani istoričar umetnosti i master pedagogije Jelena Ognjanović predano se zalaže za stvaranje svesti kod dece o važnosti kulture zbog čega je osvojila treću nagradu na velikom konkursu „Youth Heroes“ u oblasti društvenog aktivizma!

Kao volonter, a zatim pripravnik u Galeriji Matice srpske, od 2011. do 2013. godine radi na edukativnim programima za decu kako bi se kod dece već od najarnijeg uzrasta razvijala svest o umetnosti i kulturnom nasleđu. Od 2014. godine, zaposlena u Galeriji Matice srpske radi na unapređenju i razvoju programa za decu i mlade kao i na usavršavanju studenata, vaspitača, muzejskih pedagoga u radu sa decom.

Do danas, realizovala je pet edukativnih programa za decu i tinejdžere, od kojih je jedan deo programa Kreativne Evrope. U programima je učestvovalo ukupno preko 25 000 dece i mladih. U saradnji sa Per.Art organizacijom radila je na razvoju sposobnosti i veština osoba sa poteškoćama u učenju kroz projekat “Umetnost i inkluzija”.

Mlada heroina želi da umetnost učini dostupnom svima, pa će tako učestvovati u projektima gde će se muzejske zbirke posredstvom novih tehnologija prilagoditi slepim i slabovidim osobama.

Imajući u vidu titulu Novog Sada kao evropske prestonice mladih i evropske prestonice kulture, jelena u budućnosti želi da se bavi projektima unapređivanja volonterizma u Novom Sadu, istraživanjem kulturnog razvoja kod mladih i kreiranjem projekta namenjenih deci i mladima koji su zasnovani na inovativnim metodama aktivnog učenja.

Oblast KULTURA – UMETNOST

1. mesto
Ana Vrtačnik
rođena 17.07.1991. u Sarajevu.

Ljudi i kontinenti najlakše se povezuju umetnošću. To je jedan od ciljeva mlade umetnice Ane Vrtačnik iz Sarajeva, koja radi kao asistent na katedri za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ona će ove godine predstaviti svoje radove u jednoj od najboljih umetničkih rezidencija „Red Gate“ u Pekingu i to će biti prvi put da jedan umetnik iz Srbije učestvuje na tako važnoj rezidenciji. Ana će ovu pirliku iskoristiti da predstavi kvalitet domaće scene u jednom od najvećih centara umetnosti na Istoku, što je samo jedan od razloga zbog kog je proglašena pobednicom konkursa „Youth Heroes“ u oblasti kulture i umetnosti.

Dvadesetšestogodišnja Ana predstavnica je najtalentovanijih mladih slikara u Srbiji sa preko 50 izložbi u zemlji i inostranstvu čime je stekla poznanstva sa eminentnim kolekcionarima i galeristima širom sveta. Ova mlada umetnica koristi i svoju poziciju asistenta na fakultetu kako bi mlađim generacijama prenela znanje, podstakla ih na kreativnost i pružila im mogućnost da se usavršavaju u inostranstvu, gde mogu da steknu neprocenljivo iskustvo i počnu svoje međunarodno predstavljanje. Do sada je nekoliko studenata, upravo zahvaljujući njoj, dobilo priliku da bude stipendista u Austriji, Španiji i Americi.

- Pedagoška pozicija je nešto što sa sobom nosi veliku odgovornost, jer studentima sa kojima se svakodnevno radi treba dati dobar i uspešan primer da se i sa skromnim mogućnostima može postići zaista mnogo ukoliko se radi sa puno strasti i volje – tvrdi ova mlada slikarka, koja se trudi da ulije samopouzdanje svojim studentima da što više konkurišu za nagrade i za izlaganje u prestižnim umetničkim prostorima.

Ana Vrtačnik je i organizator humanitarnih izložbi i jedna od dizajnerka modnog projekta, koji za cilj ima poboljšanje uslova života siromašnih porodica. Deo prihoda od prodaje specijalno dizajniranih majica namenjen je za namirnice, a novac se koristi i za pošumljavanje planete sa ciljem da se stvori zdravo okruženje u kojem živimo.

2. mesto
Dušan Čeganjac
rođen 10.03.1997. u Čačku

Student prve godine Fakulteta umetnosti u Nišu Dušan Čeganjac svetski je šampion na harmonici i jedan od novih mladih heroja, jer je osvojio drugo mesto na velikom konkursu „Youth Heroes“ u oblasti kulture i umetnosti. Ono što je njegova posebnost jeste izvođenje velikih svetskih hitova na harmonici, čime dokazuje da su tehnike sviranja klasične muzike na ovom instrumentu apsolutno primenjive na popularnu muziku.

- Mojoj generaciji je teško prići akademski ili institucionalno, ali kroz moje spajanje ozbiljne muzike sa popularnom, u čemu mi pomaže brat koji je diplomirani kompozitor, i kroz prisutnost u medijima koje moja generacija prati, dajem mladim ljudima podstrek da i sami pronađu svoj put u muzici – kaže ovaj mladi heroj.

Dušan je dobitnik mnogobrojnih nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima klasične muzike, a svoje umeće pokazao je mnogo puta pred publikom u Srbiji i svetu.

Želja ovog mladog heroja je da kroz školovanje uz mentorstvo profesionalaca iz zemlje i sveta napreduje u umetničkom i intelektualnom smislu, sa posebnim akcentom na izvođenje dela i performansa kako bi mladim ljudima što više približio muziku.

3. mesto
Ana Krstajić
rođena 09.04.1994. u Beogradu.

Da klasična muzika nije rezervisana samo za one koji se njome bave i da može da bude itekako dostupna, dokazuje studentkinja master studija Fakulteta za Muzičke umetnosti u Beogradu Ana Krstajić. Organizator je mnogobrojnih koncerata i večeri klasične muzike po gradu i kafićima približavajući je svakodnevnom životu, zbog čega je dobitnica treće nagrade na velikom konkursu „Youth Heroes“ Exit fondacije u oblasti kulture i umetnosti.

Ana je ostvarila jedan od svojih snova o kojima mašta svako ko se profesionalno bavi muzikom. Ova dvadesettrogodišnja heroina klasične muzike dobitnica je stipendije za master studije najprestižnijeg muzičkog koledža Berkli za 2017-2018. u trajanju od tri semestra. Ovakav ishod i ne čudi mnogo s obzirom na to da je Anin talent i potencijal više puta prepoznat i nagrađen na važnim međunarodnim takmičenjima, sa kojih redovno odlazi sa priznanjem u rukama.

Komponovala je nekoliko dela, koja su se izvodila na koncertima u Americi i Evropi, a njena dela oživela su i na pozornicama Beogradskog dramskog pozorišta i Ustanove kulture Vuk Karadžić.

Mlada kompozitorka je sa koleginicom Janom Rančić osnovala duo „Tashana“ gde iskazuje svoju ljubav ne samo prema klasičnoj muzici, već i prema drugim stilovima muzike. Svoj entuzijazam i pozitivnu energiju deli i sa mlađim generacijama kojima drži privatne časove i sprema ih za upis na Muzičku akademiju. Njen predan rad i trud motivisao je i njene kolege da se bez straha prijavljuju na međunarodna takmičenja i da razvijaju svoju kreativnost.

Specijalna nagrada

Nikola Johnny Ranković
rođen 26.11.2003 u Beogradu

Specijalno priznanje „Youth Heroes“ koju dodeljuje EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije dobio je trinaestogodišnji Beograđanin koji nas već nekoliko godina zadivljuje svojom neverovatnom energijom, ljubavlju prema muzici i humanitarnim radom. On je Nikola Johnny Ranković, najmlađi muzičar na svetu koji je izdao rokenrol album na kom se nalaze pesme čiji je autor i izvođač. Pesme je pisao od sedme do desete godine, da bi prošle godine izdao album „Teram po svom“, na kom je odsvirao i otpevao sve svoje pesme i zbog svog autorskog rada ušao u istoriografiju rokenrola!

Iako je rođen sa pola srca i sa srčanim manama, Nikola je velikim brojem koncerata u Srbiji, učešću na međunarodnim takmičenjima i humanitarnim radom za koji je mnogo puta nagrađen, dokazao da je njegovo srce prepuno ljubavi i da neumorno kuca za muziku i druge ljude kojima je potrebna pomoć.

Veći deo detinjstva proveo je u bolnici, da bi nakon duge operacije korišćenje insulina postalo njegova svakodnevica. Odmalena je iskusio težu stranu života, ali je odlučio da sve preokrene u svoju korist!

Pored aktivnog bavljenja muzikom i značajnih dostignuća u ovoj oblasti, bavi se humanitarnim radom. Aktivnim učešćem u akcijama i druženjem sa decom koja imaju problema u različitim segmentima života motiviše vršnjake da se okrenu muzici kao izlazu iz problema. Rado je viđen gost na Onkološkom odeljenju instituta za OIR Srbije kao i u Prihvatilištu za decu bez roditeljskog staranja na Banjici gde sa vršnjacima svira, peva i uči ih da sviraju gitaru.

Nikola Johnny Ranković osoba je na koju bi svi trebalo da se ugledamo. On je dečak, borac, umetnik i roker. Ovaj mladi heroj naučio nas je mnoge lekcije, a posebno onu najvažniju – da nikada ne treba odustajati.

Pored muzičkog usavršavanja na Britansko – irskoj muzičkoj akademiji, za šta se već priprema, ambicija mu je da nastavi sa svojim humanitarnim radom što doživljava kao životnu misiju.

O partnerima koji su podržali projekat

Partneri koji su podržali akciju su: RTS, Ringier Axel Springer Media AG, HR Centar Beograd i Vulkan.